Про благодійні внески

До департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації останнім часом надходять численні звернення про примусові благодійні внески в окремих навчальних закладах та їх нецільове використання.

Відповідно до чинного законодавства (закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетний кодекс України, постанова Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1222 та ін.) благодійні внески від фізичних і юридичних осіб здійснюються виключно на добровільній основі з обов’язковим оформленням відповідної документації та відображенням у бухгалтерському обліку (лист Міністерства освіти і науки України від 09.04.2012 № 1/9-272). '

У навчальному закладі за рішенням загальних зборів (конференції) можуть створюватися і діяти рада закладу, діяльність якої регулюється його статутом, а також батьківський комітет, піклувальна рада, учнівський комітет тощо.

Батьківські комітети є добровільними органами громадського самоврядування, створеними на основі єдності інтересів батьків щодо реалізації прав та обов’язків своїх дітей під час організації їх життєдіяльності у закладі. Вони можуть створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, у т.ч. контролювати надходження і розподіл грошей, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих фондів.

Примірні положення про батьківські комітети затверджені наказами Міністерства освіти і науки України від 02.06.2004 № 440 та від 26.2011 № 398.

Піклувальна рада навчального закладу вживає заходів щодо зміцнення матеріально-технічної і навчально-методичної бази, залучення додаткових джерел фінансування закладу, поліпшення умов для організації навчально-виховного процесу, стимулювання творчої праці педагогічних працівників.

Дирекція школи та педагогічні працівники не повинні втручатися у діяльність благодійних фондів і піклувальних рад.

Разом з тим для попередження соціальної напруги серед населення, батьків рекомендуємо організувати висвітлення двічі на рік на сайтах навчальних закладів чи відповідних органів управлінь освіти інформації про надходження та використання благодійних внесків у навчальних закладах.

Кiлькiсть переглядiв: 412

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.